De handrem is de noodrem van je auto. Je gebruikt deze rem als noodrem als de normale remmen niet meer werken. Daarom staan deze rem ook los van het remsysteem. Aangezien de handrem als noodrem doet (en je kunt hem ook gebruiken tijdens het parkeren), is het belangrijk dat hij goed werkt. Zijn je handremkabels niet meer in goede staat of gebroken? Dan kan je handrem minder goed gaan werken of het helemaal laten afweten. Wil je zelf de handremkabels vervangen? Lees dan hoe je dit doet in dit artikel.

Auto onderdelen

Wanneer moet een handremkabel worden vervangen?

Meestal hoef je bij een nieuwe auto je handremkabel nog niet te vervangen. Je ziet vaak dat hier pas problemen mee ontstaan bij auto’s die al vrij oud zijn. Als je de handrem langere tijd hebt gebruikt, wordt het door het gebruik en invloeden van het weer slechter. De handremkabel wordt ook gecontroleerd bij de APK, waardoor je weet wanneer hij vervangen moet worden en de kans klein is dat de kabel breekt.

Vervangen van een handremkabel

Voordat je begint met het vervangen van de handremkabel moet je eerst de handrem volledig terugstellen. Vaak kun je dit in de auto onder de hoes van de handrem doen.

De handremkabel loopt vanaf de handrem naar de achterkant van de auto en splitst zich daar op naar het linker- en rechter achterwiel. Eerst koppel je de handremkabel bij de wielen los. In sommige gevallen moet je hiervoor ook de remtrommels verwijderen. De handremkabel zit dan vast aan het mechanisme van de remschoen dat aan de binnenzijde van de remtrommel ligt.

AutoParts

Zodra je de handremkabel in zijn geheel hebt verwijderd, kun je de nieuwe handremkabel bevestigen. Hierbij is het van belang alle scharnierpunten voorzien zijn van wat vet en dat de kabel geheel vrij loopt.