Hoe weet je of je auto geschikt is voor een fietsendrager?

thule raceway 991

Een fietstocht in een prachtige omgeving kan niet altijd direct voor de deur. Om er toch van te kunnen genieten, kan het een optie zijn om fietsen met de auto te vervoeren. Maar welke auto is hier eigenlijk geschikt voor?

Er zijn verschillende varianten van fietsendragers: achterdragers, dakdragers, een drager voor de aanhangerkoppeling of – in het geval van grote auto’s – zelfs een variant voor het interieur. Sommige varianten hebben bepaalde eisen waaraan alleen bepaalde voertuigen voldoen:

• Imperiaal, om een imperiaal voor fietsen op een voertuig te kunnen monteren, is een verankeringsmogelijkheid op het voertuig nodig;

thule raceway 991

• Achterklepdrager, de belangrijkste eis voor een drager van deze variant is de achterzijde zelf. Liefst steil of hatchback om de fiets te kunnen bevestigen;

• Fietsendrager voor de aanhangerkoppeling, deze bevestigingssystemen worden op de kogelkop gemonteerd van de aanhangerkoppeling.

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe fietsendrager, moet je een paar dingen verduidelijken: Hoeveel fietsen wil je vervoeren? Welke auto rijd je? Heb je een aanhangerkoppeling? In principe maakt het niet uit welke auto hieraan voldoet. Het maakt ook niet uit of het een nieuwe auto is of een goedkope gebruikte auto.

Bij het kiezen van een auto zijn de afmetingen en het maximale gewicht het belangrijkst. Als een imperiaal een optie is, controleer dan de toegestane dakbelasting van je voertuig. Dit moet voldoende zijn om zowel het gewicht van de fietsendrager als het gewicht van de fietsen te dragen. Stel jezelf ook de vraag: ben jij of een van de passagiers in staat qua lichaamsgrootte en kracht de fietsen op het dak van de auto te hijsen? Dragersystemen met lift zijn een alternatief, maar wel een dure.
Ook wanneer je geen trekhaak hebt, kun je bijvoorbeeld met de Thule RaceWay 991 fietsendrager je fietsen overal mee naar toe nemen. De Thule RaceWay 991 fietsendrager voor achterklep rust niet op de bumper, waardoor gebruik van de achterklep nog mogelijk is. De dragers met RDT (Road Dampening Technology) zetten de fiets aan het rek vast en vangen ook schokken onderweg op. Op thule.nl kun je controleren of jouw voertuig geschikt is voor deze fietsendrager.