Wat moet je weten over een bromfiets?

Scooter, snorfiets, bromfiets, brommer… veel termen voor voertuigen die soms veel op elkaar lijken. Maar voor ieder vervoersmiddel gelden weer verschillende regels en heb je misschien wel een heel ander rijbewijs voor nodig. Dit kan dus best wel verwarrend zijn. Daarom lichten wij hieronder de belangrijkste zaken omtrent de bromfiets toe!

Wat is een bromfiets precies?

Een bromfiets is een gemotoriseerd voertuig en zit eigenlijk tussen een fiets en een motorfiets in. Je mag hiermee maximaal 45 kilometer per uur rijden. Daarnaast is het dragen van een helm ook precies. Dit voertuig wordt vaak verward met een snorfiets. Met een snorfiets mag je echter maar 25 kilometer per uur rijden! Best een groot verschil dus.

Wat voor soort rijbewijs heb ik nodig?

Dit ligt aan of je al in het bezit van een rijbewijs. Heb je rijbewijs B (personenauto) of A (motor)? Dan mag je automatisch op een bromfiets rijden. Heb je nog geen rijbewijs of ben je nog te jong? Dan mag je geen bromfiets besturen. Wel mag je vanaf 15,5 jaar je theorie halen en vanaf 16 jaar mag je beginnen met praktijklessen en afrijden.

Op welk wegdek moet ik rijden?

Binnen de bebouwde kom rijd je gewoon op rijbaan. Ben je buiten de bebouwde kom, dan maak je gebruik van het aangegeven (brom)fietspad. Soms staat er op een bordje aangegeven dat je weer van de rijbaan gebruik moet maken. Dit is meestal het geval als je weer de bebouwde kom betreedt.

Verzekering

Net zoals bij alle voertuigen dien je een verzekering te hebben als je de weg opgaat. Een WA-verzekering is verplicht. Bekijk de staat van je bromfiets, hoe vaak je er op rijdt en hoe oud hij al is. Dit kan je keuze voor de hoogte van je bromfietsverzekering beïnvloeden. Ook voor andere verzekeringen, zoals een brommerverzekering, ben je op deze website aan het juiste adres. Waarschijnlijk kan ook jij wat besparen op je vaste lasten!